Upptäck skillnaden mellan bra & utmärkt!

Fyll i formulär och få en offert inom 30 sekunder, 24/7  

Step 1 of 4

Flytta till spanien

Flytta till Spanien

Inför en flytt till Spanien finns det vissa praktiska saker som kan vara bra att känna till, vissa saker som kan vara bra att förbereda inför flytt men också vissa saker som är bra att fixa när man väl har flyttat dit. I den här artikeln kommer vi gå igenom några grundläggande saker som kan vara viktiga att känna till inför en potentiell flytt till Spanien.

Den här artikeln riktar sig till dig som bestämt dig för att flytta till Spanien, du som funderar på om en flytt till Spanien är någonting för dig och för dig som inte tänkt tanken på att flytta dit men ändå har hamnat här av någon anledning.

 

Anledningar till att flytta till Spanien

Det finns flera anledningar till att flytta till Spanien. Det kan vara för att ens sysselsättning såsom studier eller arbete finns där. Det kan också handla om relationella anledningar, att man har partner, släkt eller vänner som bor där och vill komma närmre varandra geografiskt.

Oavsett vilka anledningar man har kan det finns några saker som kan vara bra att tänka på inför sin kommande flytt – men också när man väl har flyttat dit.

Ofta kan beslutsprocessen kring en flytt vara snårig och komplicerad, men den kan också vara enkel och smidig. Till beslutsprocessen hör både det praktiska kring flytt, men också alla förberedelser som kan finnas.

Det kan exempelvis handla om hur länge man har tänkt bo där, vad man ska göra där, var man ska bo, hur ens inkomst och levnadsstandard kommer se ut, vilken sysselsättning man kommer uppehålla sig med och hur väl man känner till landet, språket och hur allting fungerar i landet.

Att ha en plan är alltid en början. Att sedan systematiskt genomföra allt som man har bestämt sig för blir ett sätt att omsätta planen i praktiken och därmed komma närmre sitt mål – att flytta till Spanien!

Att kunna spanska är naturligtvis en fördel om man har tänkt bo i ett spansktalande land, däremot är det ingen nödvändighet att bemästra språket helt flytande. Det beror helt på vilka preferenser du har och vad som krävs för att kunna göra det du vill göra där, och kommunicera på det sätt du önskar.

 

Arbete, lön och pension i Spanien

Om du är bosatt i Spanien 6 månader om året, eller mer, anses Spanien vara platsen där du har din hemvist. I detta fall ska du ansöka om att få residencia.

För att beviljas detta krävs det ofta att du har inkomst i landet, via studier eller arbete, eller att du har någon familjemedlem i landet som uppfyller dessa krav. Om du har eget företag i landet eller har tillräckliga ekonomiska medel för att klara av att leva utan inkomst kan du även då bli beviljad residencia.

För att ta reda på vad som gäller kring skatter bör du kontakta din bank eller skatteverket. Detta gäller i synnerhet om du har inkomst, värdepapper eller fastigheter i landet som är värda pengar. I vissa fall är du skattepliktig på dessa medel även om de inte är i Sverige, i andra fall kan andra regler gälla. Kolla alltid upp i förväg vad som gäller för just dig i just din specifika situation.

Sverige och Spanien har avtal sinsemellan beträffande dubbelbeskattning. Som skatteskriven i ett land är du tvungen att betala skatt för inkomsten du får. Vilket skatt ska du betala baseras bland annat på var du anses ha din hemvist och hur hög skatt du ska betala beror på vilken skattetabell du ska följa.

 

Sjukvård i Spanien

Om du inte är folkbokförd i Spanien har du enbart rätt till akutsjukvård om du skulle bli sjuk. Detta

kan bli väldigt kostsamt för dig, och det är inte säkert att försäkringsbolaget betalar kostnaderna för det. I vissa fall kan man använda sjukförsäkringsskydd, men i andra fall gäller det inte. Du bör alltid kolla upp i förväg vad som gäller för dig för att veta vilka rättigheter du har om någonting skulle hända där du behöver få vård.

Som EU-medborgare har du rätt till sjukvård om du kan uppvisa intyg från antingen Försäkringskassan i Sverige eller den spanska motsvarigheten till detta. Om du är skriven i Spanien och enbart har spanskt sjukförsäkringskort gäller motsatsen: du kan få vård i Spanien men om du skulle vistas i Sverige och behöva vård har du bara rätt till akutsjukvård.

Det finns möjlighet att teckna privata försäkringar som gäller för sjukdomsfall och sjukvård i både Sverige och Spanien, och i vissa fall gäller försäkringarna internationellt. Dessa kan vara bra att ha om man inte har rätt till sjukvård eller har en sjukvårdsförsäkring som täcker sjukdomsfall och tillhörande kostnader för vård av dessa.

 

Hitta bostad och adressändra i Spanien

Det finns flera sätt att hitta bostad på i Spanien. Det finns både företag, privatpersoner och hemsidor där det går att hitta lediga bostäder.

Det går både att hyra bostad eller att köpa en bostad. Det beror helt på vilka ekonomiska förutsättningar du har och vilken typ av boende du föredrar, men också hur länge du tänker bo i det specifika boendet. I vissa fall kan man föredra att bo tillfälligt på olika platser, medan i andra fall kan det vara önskvärt att bo på samma ställe en längre tid.

Om du flyttar utomlands ska du folkbokföra dig där. På Skatteverkets hemsida kan du anmäla utlandsflytt om du kommer stanna i landet i minst ett år. Du kan adressändra till särskild postadress eller till adressen du bor på.

När du flyttat till Spanien ska du även fixa ett nationellt ID-nummer, kallat NIE-nummer. Detta motsvarar det svenska personnumret och behövs för personer som bor i Spanien utan att vara medborgare där.

Det behövs bland annat för att kunna fixa ett spanskt bankkonto, för att få legal anställning och om man vill sälja exempelvis bostad eller fordon i Spanien.

 

Vilka formella papper behövs inför flytt till Spanien?

När du ska flytta till Spanien behöver du alltid ha ett giltigt personbevis för att styrka din identitet. Personbeviset ska vara signerat och stämplat av Skatteverket.

Du beställer det på deras hemsida, och ska ha ett giltigt personbevis från dem innan du flyttar till Spanien. Du behöver också ett nationellt ID-kort alternativt ett giltigt pass.

Om du är gift eller har barn behöver du ta med dig bevis och födelseattest för detta. Du ska även ha med kopior på ditt pass som har stämplats av kommunhuset.

Inför din flytt bör du även fixa NIE-nummer. Det kan du göra både i Sverige och i Spanien. Det är dock fördelaktigt om du fixar det i god tid innan du flyttar dit så att du har det ordnat. Du behöver också fixa mantalsskrivning, vilket du gör på plats i Spanien i kommunhuset.

Kontrakt du behöver kunna visa papper på är bland annat bostadskontrakt, något dokument som styrker din adress såsom faktura på el eller vatten i bostaden. Du kan också behöva ha avtal på abonnemang för exempelvis bostaden och drifter som finns i den.

Andra saker som kan vara viktiga att fixa inför flytt eller vistelse i Spanien är spanskt bankkonto, försäkringspapper och intyg från Försäkringskassan samt Europeiskt försäkringskort som gäller om du blir sjuk. 

Om du är anställd eller studerar ska du kunna uppvisa bevis på detta. Om du har med dig en bil från Sverige ska du kunna visa papper på att du är bilens ägare.

 

Hur gör man för att flytta till Spanien?

För att flytta till Spanien behöver du först fixa i ordning allt du har i Sverige och fundera över vad du ska göra med alla ägodelar, kontrakt och förbindelser du har till landet.

Vad ska sägas upp, has kvar, sparas, slängas eller skänkas bort?

Se till att börja sortera och organisera sina ägodelar så snart som möjligt för att vara säker på att du får med dig allt du behöver ha med dig, utan att samtidigt ta med dig onödiga saker som du inte har någon glädje av där.

Inför flytten kan du även börja fundera på hur du ska göra när du ska transportera saker till Spanien, om du kommer fram till att du ska ta med dig saker.

Det kan vara fördelaktigt att anlita flytthjälp i Stockholm som hjälper till med allt det logistiska kring flytten.

Detsamma gäller städfirma: vill du flyttstäda själv eller föredrar du att anlita en professionell flyttstädning i Stockholm som gör jobbet åt dig?

Få reda på vad en flyttfirma kostar.

 

Några saker som är bra att komma ihåg är detta:

  • Klimat och temperatur. Även fast Spanien är ett land som generellt når högre högstatemperatur, jämfört med Sverige, är det viktigt att inte glömma bort att det blir vinter även där. Av den anledningen bör du också packa flyttlådor så att du är beredd för olika väder och temperaturer och inte enbart varma dagar. Både varma kläder, jackor och skor kan vara rekommenderat att ta med sig i flytten.
  • Flytt och transport. När man ska flytta – i synnerhet om det rör sig om en längre flytt över nationsgränser – blir det extra viktigt att packa på ett sätt som gör att ens saker håller hela vägen. Se därför till att alltid använda dig av extra starka flyttlådor som kommer hålla, och packa dem enbart så tungt som de är godkända för att packa. Det är ofta smidigare att ha fler lådor som väger mindre, än att ha färre som väger mer och riskerar att gå sönder på vägen eller under transporten.
  • Flytt- och städhjälp. Det finns flera flytt- och städfirmor som erbjuder sina tjänster både i Sverige och i Spanien. I vissa fall kan de transportera dina saker hela vägen från Sverige till Spanien och ibland erbjuder de även flyttstädning och städhjälp som tjänster i sin verksamhet. Detta gör att du bara behöver anlita ett specifikt flytt- och städbolag istället för att anlita flera samtidigt där allting behöver samverka för att fungera. Smidigare kan det inte bli.

Vad behöver fixas kring flytt till Spanien?

När man bestämt sig för att flytta till Spanien och är redo att ta tag i allt praktiskt kring flytten finns det några saker som kan vara bra att känna till att man behöver ordna med. Det är bland annat följande:

  • Svensklistan. Inför flytt till Spanien rekommenderas det att du skriver upp dig på Svenska Ambassadens Svensklista. I vissa fall går det att göra på distans, medan i andra fall är man tvungen att uppsöka Svenska Ambassaden i Madrid för att ordna det.
  • Mantalsskrivning. När du flyttar till Spanien ska du fixa mantalsskrivning. Detta görs på kommunhuset i den kommunen du flyttar till.
  • NIE. Du behöver också fixa NIE, vilket görs hos polisen. Det kan göras både i Sverige och i Spanien.
  • Bostad. I vissa fall kan det vara enklare att fixa bostad på plats i Spanien, medan det i andra fall kan vara lättare att göra det i lugn och ro i Sverige. Det är vanligt att bosätta sig i en tillfällig bostad när man just flyttat till Spanien, för att sedan söka upp ett mer långsiktigt boende när man är på plats. Hur man föredrar att göra är individuellt och någonting man själv får ta ställning till.
  • Bankkonto. Om du kommer bo i Spanien länge och planerar att ha inkomst från landet rekommenderas det att du fixar ett spanskt bankkonto.
  • Anslutning till mobil och internet. Internet och mobiltelefoni är ofta fundamentalt för att kunna komma i kontakt med andra personer. När du flyttat till Spanien rekommenderas du av den anledningen att fixa anslutning till såväl mobiltelefoni och internet.

 

Kontakt med andra svenskar i Spanien

Det har blivit allt vanligare att svenskar bosätter sig i Spanien, i synnerhet i delarna invid kusten.

Om du skulle vilja komma i kontakt med andra svenskar som är bosatta i Spanien finns det flera forum du kan vända dig till, både innan, under och efter flytten dit.

Några exempel på kända onlineplattformar är SpanienForum, Megafon, Svenskar i Spanien, Sweden Abroad och Gerad Boeke. På dessa sidor kan du komma i kontakt med andra svenskar som bor och jobbar i Spanien, eller som har tankar och planer på att göra just det.

Upptäck skillnaden mellan bra & utmärkt!

Fyll i formulär och få en offert inom 30 sekunder, 24/7  

Step 1 of 4

Omdömen

Hundratals positiva omdömen på flera olika plattformar.
Läs mer

t

Varför välja oss?

Ett lösningsorienterat och ärligt flyttföretag.

RUT-Avdrag

Du vet väll att du kan dra av halva arbetskostnaden?
Till Skatteverket

Trafiktillstånd

Yrkestrafiktillstånd - Gods
PDF

Omdömen

Vad säger våra kunder?

Antal personer har skrivit omdömen om oss på olika källor

Med hundratals positiva omdömen på flera olika plattformar så hoppas vi att du känner dig trygg när du anlitar Excellent Moving.

Antal bohagsflyttar utförs per månad

Totalt bohagsflyttar utfördes