Upptäck skillnaden mellan bra & utmärkt!

Fyll i formulär och få en offert inom 30 sekunder, 24/7  

Step 1 of 4

Flyta till Portugal

Flytta till Portugal

Det finns många anledningar till att flytta till Portugal och det har blivit allt vanligare att svenskar bosätter sig där. Vanliga orsaker till detta är att klimatet är jämnare året runt, att det är billigare att bo och uppehålla sig där och att skattereglerna skiljer sig från de svenska.

Att flytta till Portugal kan vara en stor omställning och det finns ett antal saker som skiljer sig åt från Sverige. Oavsett om du redan har bestämt dig för att flytta till Portugal eller bara vill veta mer om hur det i teorin kan gå till så kan det vara bra att känna till några saker om hur det kan te sig i förväg. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några punkter som kan vara viktiga inför eventuell flytt till Portugal.

Att tänka på inför flytt till Portugal

Att flytta till Portugal kan vara någonting som görs både tillfälligt och långsiktigt. Beroende på vilken tidsperiod du tänker dig kan det vara lite olika saker som kan vara bra att ha i åtanke. Om du bara tänker bo där tillfälligt, exempelvis under ett par månader, kanske du har andra ambitioner och visioner med vistelsen där än om du tänker spendera resten av livet där. Några saker som kan vara bra att tänka på inför flytt till Portugal kan vara följande:

 

 • Att kunna språket. Det är ingen nödvändighet att kunna portugisiska, däremot är det naturligtvis en stor fördel att behärska språket om man har tänkt bosätta sig i landet. Det går dock, som i många fall, att göra sig förstådd på exempelvis engelska.

 

 • Ta reda på information. Inför flytt till Portugal är det ofta bra att i förväg ta reda på så mycket information som möjligt – både om landet, levnadsvillkor, lagar, rättigheter och skyldigheter. På så sätt är du också mer förberedd för vad du kan vänta dig av landet, men också på vilka förväntningar som kan finnas på dig.

  Hitta boende i Portugal

  Det finns flera olika typer av boenden man kan kolla efter i Portugal om man har tänkt flytta dit. Det vanligaste är att hyra eller köpa en bostad, vilket ofta görs i områden kring Lissabon eller längs Algarvekusten. Priserna kan variera efter säsong vilket innebär att det kan vara bra att ha en viss framförhållning inför att man ska flytta till Portugal.

 

Bostadsområden.

När man kollar efter boenden i Portugal kan det vara intressant att läsa in sig på olika områden och vad som kännetecknar dem. Då bostadsområden är föränderliga, bland annat beroende på hur människor rör sig och hur byggnation och liknande sker i områden, är det svårt att ge ett generellt svar på hur det är att bo på olika områden. Några områden som generellt är populära är kusten vid Algarve, Lissabon samt städer som ligger i närheten av Lissabon såsom Estoril och Cascais.

Hyra eller köpa bostad.

I Portugal är det möjligt att antingen hyra eller köpa en bostad. Jämfört med andra europeiska länder är det ofta billigare att köpa en bostad i Portugal. Om du exempelvis köper en villa där är det enbart driftkostnad du behöver betala löpande, vilket tenderar att bli billigare på sikt jämfört med att hyra en bostad. Om du bor i gemensamt boende, såsom en förening eller en bostad som har gemensamma ytor med grannarna, tillkommer vanligtvis en månadsavgift som alla boende betalar.

Priser för boende efter säsong.

Priserna för ett boende i Portugal kan variera beroende på vilken säsong det är och huruvida Portugal för tillfället är ett populärt resmål för turister eller inte. Vanligtvis brukar priserna bli dyrare under sommaren då fler personer reser till Portugal, medan priserna kan vara lägre under andra tidpunkter på året. Detta gäller i

synnerhet om man har tänkt hyra en bostad där.

 

Arbete och skatt i Portugal

Du räknas som fast bosatt i Portugal om du befinner dig i landet minst 183 dagar varje år. Detsamma gäller om du har en permanent bostad där vid årsskiftet. Som bosatt i Portugal är du också skattepliktig i landet. Portugal har ett avtal med Sverige gällande dubbelbeskattning vilket innebär att du vid skattebetalning får betala en speciell inkomstskatt. Detta gäller i huvudsak för inkomster intjänade i Portugal. Kolla upp vad som gäller beträffande SINK-skatt och NHR för just dig.

För att dessa skattemodeller ska vara giltiga och applicerbara i din situation krävs det att du betraktas som bofast i Portugal och inte i Sverige. I praktiken innebär det här att du årligen ska vistas i Portugal mer än i Sverige. Du får inte vistas i Sverige mer än 6 månader, utan att det påverkar din skatteplikt i landet.

Vad som gäller specifikt för arbete, skatt och pension är någonting som ändras regelbundet. Inför att du flyttar till Portugal eller flyttar från Sverige är det viktigt att du tar reda på vad som gäller i just ditt fall. Se till att använda dig av pålitliga källor och var källkritisk.

Sjukvård i Portugal

Vilken sjukvård du har rätt till beror på huruvida du är folkbokförd i Portugal eller inte. Om du är folkbokförd där har du större rättigheter när det kommer till sjukvård, jämfört med om du är folkbokförd i Sverige eller något annat land. Att du har rätt till sjukvård i landet förutsätter dock att du har ett giltigt sjukförsäkringskort. Sjukförsäkringskortet måste vara giltigt i Europa och ha en giltighetstid som säger att kortet fortfarande är giltigt. Om du har ett sjukvårdskort från svenska Försäkringskassan ska detta vara giltigt i Portugal också, men se till att alltid kolla upp vilka regler som gäller i förväg och inför din vistelse i landet.

Om du saknar sjukförsäkringskort och inte är folkbokförd i landet har du enbart rätt till akutsjukvård. Detta kan ofta bli väldigt kostsamt för dig. I vissa fall kan det bli aktuellt att teckna en privat sjukvårdsförsäkring. Även detta kan dock vara väldigt dyrt – men förmodligen åtminstone billigare än om du hade varit utan försäkringen. Privata sjukvårdsförsäkringar kan ofta vara giltiga i både Sverige och Portugal vilket är fördelaktigt om du befinner dig i båda länder.

Att ta med sig fordon till Portugal

Om du har ett svenskt körkort är det giltigt i Portugal också, i enlighet med EU:s regler. Däremot kan du vara tvungen att registrera det hos den portugisiska motsvarigheten till Trafikverket. Körkortets giltighetstid är densamma som den hade varit i Sverige.

Vissa personer föredrar att ta med sig sin bil från Sverige då detta kan vara billigare än att införskaffa sig en ny i Portugal. Dock är det ofta ännu billigare att inte ha något fordon alls, så om du inte tvunget behöver ha med dig fordon kan det ofta bli mest kostnadseffektivt att istället leva utan det. Enligt importreglerna är det dock möjligt att importera en personbil, så den möjligheten finns om du skulle vilja ha med dig ditt fordon.

Vad krävs för att flytta till Portugal?

Om du har bestämt dig för att flytta till Portugal kan du börja fundera på vad du vill ta med dig till landet, men också vad du inte tänker ta med dig och behöver förvara eller göra dig av med på andra

sätt där du bor nu. Hur ser dina möjligheter till förvaring ut, vad kan sparas, vad vill du skänka bort eller slänga?

När det gäller det praktiska kring att flytta saker till Portugal finns det flera flyttfirmor som erbjuder transport såväl som förvaring av dina ägodelar. På samma sätt finns det städfirmor som erbjuder både flyttstädning och andra typer av städtjänster. Det kan vara skönt att veta att möjligheten finns för att underlätta det praktiska runtom en flytt, så att du kan fokusera på det du tycker är kul och viktigt med flytten istället. I vissa fall har flytt- och städfirmor samarbeten, eller utför båda dessa tjänster, vilket underlättar ytterligare för dig genom att du inte behöver anlita flera olika bolag utan kan ha alla tjänster du behöver hos samma företag.

Praktiska saker att kolla upp inför flytt till Portugal

Några handlingar som kan vara bra att ha koll på inför flytt till Portugal är följande:

 • Identitetshandlingar. Personbevis, nationellt ID-kort eller pass, vigselbevis, NIF-nummer. Om du har barn behöver du även ha med födelseattest för dem.
 • Kontrakt. Bostadskontrakt, faktura för vatten och el som styrker din adress, avtal för abonnemang.
 • Bank. Om du ska flytta till Portugal kan det vara klokt att skaffa ett bankkonto på en portugisisk bank. Villkoren kan skilja sig åt mellan bankerna så kolla upp vad som gäller för de olika alternativen innan du fattar beslut om vilken bank du vill använda dig av.
 • Försäkringar. Se till att du har de försäkringspapper och intyg från försäkringskassan som du behöver ha.
 • Sjukvård. För att kunna få sjukvård i Portugal utan att bekosta den själv mer än nödvändigt behöver du ha ett europeiskt sjukförsäkringskort.
 • Fordon. Om du tar med dig en bil eller annat motorfordon till Portugal behöver du kunna uppvisa tillhörande papper på detta som visar på ägandeskap.
 • Inkomst och ekonomi. Inför att du flyttar till Portugal är det bra om du kan uppvisa anställningsbevis, studieintyg eller registreringspapper för företag.

  Vad görs på plats efter flytt till Portugal?

  Vissa saker kan göras oavsett var du befinner dig, medan andra saker kan vara lättare att genomföra när du har flyttat till Portugal. Några saker som kan vara lättare att fixa från Portugal kan vara följande:

 • SINK-skatt. SINK-skatt är någonting du behöver ansöka om själv när du har flyttat till Portugal.
 • NIF-nummer. Du behöver ha ett särskilt identifikationsnummer när du flyttat till Portugal, kallat Número de Identificación Fiscal.
 • Svensklistan. Skriv in dig på Svenska Ambassadens Svensklista. Detta kan du göra på Svenska Ambassaden i Lissabon.
 • Fixa bankkonto. Detta gör du via bank i Portugal.
 • Registrera körkort. Registrera ditt körkort hos det portugisiska Trafikverket. Detta kan dugöra även om du tog körkortet i Sverige, då båda länder är medlemmar i EU.
 • Leta bostad. Om den första bostaden du flyttar till när du flyttar till Portugal bara var tillfällig kan det vara lättare att hitta en ny bostad när du är på plats i landet. På så sätt kan du själv kolla runt i områden och besöka bostaden i förväg.
 • Teckna abonnemang. Abonnemang för internet och telefoni kan vara en bra idé att teckna, och det kan vara lättare att göra det när du befinner dig i landet.

Upptäck skillnaden mellan bra & utmärkt!

Fyll i formulär och få en offert inom 30 sekunder, 24/7  

Step 1 of 4

Omdömen

Hundratals positiva omdömen på flera olika plattformar.
Läs mer

t

Varför välja oss?

Ett lösningsorienterat och ärligt flyttföretag.

RUT-Avdrag

Du vet väll att du kan dra av halva arbetskostnaden?
Till Skatteverket

Trafiktillstånd

Yrkestrafiktillstånd - Gods
PDF

Omdömen

Vad säger våra kunder?

Antal personer har skrivit omdömen om oss på olika källor

Med hundratals positiva omdömen på flera olika plattformar så hoppas vi att du känner dig trygg när du anlitar Excellent Moving.

Antal bohagsflyttar utförs per månad

Totalt bohagsflyttar utfördes