Upptäck skillnaden mellan bra & utmärkt!

Fyll i formulär och få en offert inom 30 sekunder, 24/7  

Step 1 of 4

Flytta utomlands

Flytta utomlands med Excellent moving.

Allt fler svenskar flyttar utomlands varje år. Den ökade globaliseringen leder till att hela världen blir en möjlig plats att slå ner sina bopålar.

Ofta beror en utlandsflytt på att du fått jobb utomlands på ett svenskt eller internationellt företag. Eller kanske har du kommit in på drömutbildningen?

Det är även vanligt att flytta till ett annat land på grund av kärleken. Vilken anledning du än har, kan denna guide med checklista hjälpa dig att flytta utomlands utan onödig stress.

Nödvändiga förberedelser inför utlandsflytt

Låt oss börja med att gratulera! Det är inte alla som är modiga nog att ta steget och flytta utomlands. När den första euforin kring framtidsplanerna lagt sig, brukar de praktiska förberedelserna inför flytten bli en jobbig stressfaktor. Så behöver det inte vara om du är väl förberedd och har ett öppet sinne. Lite flexibilitet kommer att ta dig långt. Räkna inte med att allt ska vara som i Sverige, byråkratin i andra länder är ofta lite besvärlig och kulturkrockar kommer att uppstå. Har du bara lite tålamod så kommer allt att lösa sig – det gör det alltid! För dig som står i startgroparna för att flytta utomlands har vi här förberett en checklista som kan vara behjälplig. 

Flytta utmolands – Cheklista

Självklart beror graden av förberedelser på vilket land du ska flytta till. En flytt till Norge är oftast inte lika omfattande, och kräver i regel färre förberedelser, än om du ska flytta till landsbygden i Tanzania. Trots det finns det ändå en hel del saker att förbereda som är allmängiltiga. Denna checklista är till för att hjälpa dig till en smidig utlandsflytt – oberoende av din destination. Vi har delat in den i olika tidsfrister innan själva flytten äger rum. 

I god tid innan (ca 4-6 månader innan flytten)

  • Se över om ditt pass är giltigt. Det behöver ha en giltighet under hela perioden du ska vara borta och gärna 6 månader till.
  • Se till att du har alla nödvändiga visum och tillstånd som krävs för att bo i ditt nya hemland.
  • Boka flygbiljetter så snart som möjligt.
  • Skaffa rätt försäkring, ofta går det bra med en reseförsäkring första tiden. Det viktigaste är att ha en heltäckande sjukförsäkring eftersom vård utomlands kan bli dyrt. Flyttar du inom EU finns avtal kring sjukvården som gör att du inte behöver lika starkt skydd.
  • Om du ska studera är det bra att redan nu se över eventuella stipendier.
  • Gör en budget kring flyttkostnader.
  • Boka redan nu en flyttfirma om du ska anlita en sådan för din utlandsflytt.

Med viss tidsmarginal (2-3 månader du flyttar)

  • Om du har en bostad som ska hyras ut är det läge att hitta en hyresgäst några månader innan. Räkna med att det tar extra tid om din bostadsrättsförening/hyresvärd ska godkänna uthyrningen.
  • Om boendet inte redan är planerat, exempelvis genom en arbetsgivare, bör du se över vart du ska bo den första tiden. Siten Airbnb är bra för att hitta boende för kortare tid, innan du hinner hitta dig något eget. På så sätt kan du även prova på att bo i olika områden innan du bestämmer dig.
  • Ta en kurs eller ladda ner en app med språket som talas i landet. I vissa länder kommer man långt med engelska, men ofta är det lokala språket en snabbare väg in i djupare relationer och förståelse för kulturen.

Strax innan du ger dig av (1-2 månader innan flytten)

  • Gör upp en plan för din packning. Ska du flytta hela familjen och bohaget med container eller kommer du att resa endast med det du får med dig på flyget? Din strategi anpassas efter hur dina förutsättningar ser ut.
  • Om du ska flytta med ett husdjur är det dags att se över hur det går till och vad som krävs i form av tillstånd och vaccinationer.
  • Gå med i lokala Facebook-grupper och andra grupper/forum för expats. Det världsomspännande nätverket Internations är ett bra exempel på en organisation som finns lite överallt i världen och som anordnar olika event.
  • Se över hur du ska hantera pengar i det nya landet. Kan du öppna ett bankkonto innan du är på plats? Gör i så fall det. Ett annat alternativ är att öppna ett internationellt bankkonto.

Precis innan du åker (ca 1 månad innan avflytt)

  • Vaccinera dig mot de vanligaste sjukdomarna och hör dig för hos vaccinationscentralen eller din husläkare om särskilda vaccin krävs. 
  • Gör en hälsokontroll. Om du tar några mediciner är det bra att se till att ha tillräckligt med medicin för att klara de första månaderna utomlands. Få även med dig nödvändiga intyg från din läkare.
  • Gör research kring vilken operatör som är bäst för telefon och datatrafik i ditt nya hemland. 
  • Skaffa reseadapter om det behövs.
  • Samla alla viktiga kontaktuppgifter till exempelvis svenska ambassaden, närmaste sjukhus, nödnummer osv…
  • Se över alla dina abonnemang och kostnader i Sverige, frys det som går och avsluta det som du inte längre behöver. Var noga med att du har alla räkningar på sånt som du fortfarande brukar via autogiro.
  • Gör en adressändring. Om du ska vara borta mer än sex månader kan du även anmäla en särskild postadress till en anhörig via Skatteverket. Det är gratis till skillnad från en flyttanmälan hos adressändring.
  • Ska du magasinera något? Se över dina alternativ och transportera dit det bohag som måste magasineras.

Innan du beger dig till flygplatsen (någon vecka till några dagar innan)

  • Förbered din transport till flygplatsen. Skaffa skjuts, beställ taxi eller se över tidtabellerna för annan transport (exempelvis flygbussar eller tåget).
  • Ska du flyga? Väg och mät din packning. Boka om du behöver extra bagage på flyget. Det är alltid mycket dyrare att göra på flygplatsen.
  • Växla till lokal valuta för att kunna ta transport från flygplatsen. Det går oftast även att ta ut pengar på den lokala flygplatsen, men det finns inte några garantier. Därför är det bättre att vara på den säkra sidan med en liten startsumma i kontanter.
  • Håll en avskedsfest för familj och vänner. Du tar ett modigt steg ut i världen och det är värt att firas!

Annat att tänka på när du ska flytta utomlands

Vi kan verkligen rekommendera att du frågar runt bland vänner och bekanta. Troligtvis finns det någon i din närhet som genomfört en utlandsflytt vid något tillfälle. Var inte rädd för att fråga om tips och råd! Finns ingen sådan person är Facebook-grupper och forum ett alternativ. Att ta del av andras erfarenheter och misstag kan göra att du sparar både tid, pengar och tålamod. Här kommer några fler praktiska råd.

Arbetstillstånd eller uppehållstillstånd utomlands

Inom EU/EES-länderna behöver svenska medborgare inte arbets- eller uppehållstillstånd. Om du ska flytta till ett icke EU-land behövs som regel någon form av visum. Det bästa sättet att ta reda på vad som gäller är att besöka ambassadens hemsida, ringa eller att fysiskt uppsöka dem.

Skatteverket vid flytt till utlandet

Som regel ska du informera Skatteverket om du planerar att stanna längre än ett år utomlands. Detta gör du lättast genom blanketten Flyttning till utlandet. Om du väljer att göra en flyttanmälan får alla myndigheter, men inte privata företag, din nya utlandsadress. Du kan även skaffa en särskild postadress om du vill att någon du känner ska hantera din post i Sverige. Om du behöver fortsätta att betala skatt i Sverige eller ej beror på hur Skatteverket bedömer din skattehemvist. Din skatterättsliga hemvist är det land, där du stadigvarande bor, betalar skatt och deklarerar din inkomst. Du kan bedömas vara begränsat eller obegränsat skattskyldig. Kontakta Skatteverket för att reda ut omständigheterna kring din specifika situation. Du behåller ditt personnummer och medborgarskap även om du registreras som utflyttad från Sverige.

Försäkringskassan när man flytta utomlands

Även Försäkringskassan behöver få information om att du flyttat utomlands, så länge du kommer stanna längre än ett år. Du blir utförsäkrad från socialförsäkringen från och med det datumet du flyttar. Det gäller dock inte om du har en svensk arbetsgivare som du blivit utsänd av.  Du gör din flyttanmälan på Försäkringskassans hemsida, eller genom att fylla i blanketten Flytt eller arbete i ett annat land.

Ta med dig nödvändiga dokument

För att undvika onödig byråkrati och besvär är det bra att ta med sig nödvändiga dokument. Vilka dessa är beror på din situation. Exempel på dokument du ska överväga att ta med dig är: 

  • Pass (även kopia på passet och extra passfoton)
  • Körkort (samt eventuellt internationellt körkort)
  • Anställningskontrakt (om du ska jobba) eller antagningsinformation (om du ska studera)
  • Bevis på boende (bokade hotellnätter/airbnb, hyreskontrakt etc)
  • Försäkringsintyg (särskilt för rese-/hemförsäkring)
  • Bankintyg (ibland bevis på att du har pengar på kontot för försörjning första tiden)
  • Vaccinationsintyg
  • Eventuella sjukintyg/journaler
  • Eventuellt utdrag ur brottsregistret, äktenskapsbevis och födelsebevis för barn (kan behövas vid visumprocesser på plats)

Flytta utomlands med möbler och bohag

Om du planerar en större flytt med både möbler och andra inventarier bör du i god tid boka en flyttfirma för det. Lägg till eventuell text här om er Excellent moving. När du flyttar inom EU behöver du inte betala tull, moms och andra skatter på det du tar med dig. Flyttar du utanför EU räknas flyttlasset som export och du behöver fylla i en exportdeklaration via Tullverkets hemsida. Om du anlitat en flyttfirma brukar de ta hand om deklarationen åt dig. Hur gör ni? Mindre flyttar med egen bil eller flyg kräver ofta inte lika mycket planering. Se till att i god tid före avresa se över hur mycket tillåtet bagage som ingår i din flygbiljett och boka extra vikt om så behövs. Ska du flytta med bil kan det vara bra att se över om du behöver några dokument för att komma in i tullen i det land du ska flytta till, eller på vägen. Det bohag som inte få följa med i flytten behöver antingen få plats i befintlig bostad, i ett eget förråd eller magasineras.  Lycka till med din utlandsflytt!

Upptäck skillnaden mellan bra & utmärkt!

Fyll i formulär och få en offert inom 30 sekunder, 24/7  

Step 1 of 4

Omdömen

Hundratals positiva omdömen på flera olika plattformar.
Läs mer

t

Varför välja oss?

Ett lösningsorienterat och ärligt flyttföretag.

RUT-Avdrag

Du vet väll att du kan dra av halva arbetskostnaden?
Till Skatteverket

Trafiktillstånd

Yrkestrafiktillstånd - Gods
PDF

Omdömen

Vad säger våra kunder?

Antal personer har skrivit omdömen om oss på olika källor

Med hundratals positiva omdömen på flera olika plattformar så hoppas vi att du känner dig trygg när du anlitar Excellent Moving.

Antal bohagsflyttar utförs per månad

Totalt bohagsflyttar utfördes